Blog
Blog
Posted By admin

ŠTO TREBATE ZNATI AKO ŽELITE ZATRAŽITI POVIŠICU?

Najčešće nešto ne tražimo jer se bojimo odbijanja, poraza, bojimo se da ćemo izgubiti nešto što još nismo ni imali. No taj strah je doista bezrazložan jer odgovor “ne” je najgore što vam se može dogoditi, a to i nije tako strašno, ili?


Više je razloga zašto su žene manje plaćene, a jedan od njih je, na žalost, zato što i ne traže puno ili ne traže uopće ništa. Kao menadžer ljudskih resursa ne samo da sam na razgovorima nebrojeno puta doživjela da žene za istu poziciju traže puno manju plaću od muškaraca, već je vrlo često slučaj da su godinama spremne raditi jako predano, marljivo i kvalitetno za istu plaću koju su dogovorile na početku.

U slučaju kada je ta plaća znatno iznad prosjeka na tržištu rada to možda i nije tako strašno, ali to najčešće nije tako i često se dogodi da odjednom shvatite da su vas s visinom primanja pretekli i oni koji su došli puno kasnije i rade puno manje od vas. Nije teško zamisliti da to kod vas može izazvati frustracije, a česta je posljedica da svoju ljutnju usmjerite prema kolegama koji imaju veću plaću iako oni ne snose niti najmanju krivicu za vašu situaciju – oni su se samo bolje od vas znali izboriti za sebe.

Najčešće nešto ne tražimo jer se bojimo odbijanja, poraza, bojimo se da ćemo izgubiti nešto što još nismo ni imali. No taj strah je doista bezrazložan jer odgovor “ne” je najgore što vam se može dogoditi, a to i nije tako strašno, ili? S druge strane benefit može biti puno veći. Žene i često misle da se moraju još više dokazivati, još više raditi, ostajati još dulje u uredu i donijeti još više dobrih rezultata prije nego i pomisle da zaslužuju povišicu. One puno prije suosjećaju s eventualno lošom situacijom u tvrtki, te će zaključiti da nije pravi trenutak za traženje povišice odnosno solidarizirat će se s tvrtkom dok muškarce to najčešće neće niti malo omesti u njihovom pohodu na veća primanja.

No, ako ste se ipak odlučile da je vrijeme da zatražite povišicu, u nastavku donosim nekoliko savjeta koji vam mogu povećati šanse da je zaista i dobijete:

1. Budite sigurni da razgovor o povišici vodite s osobom koja vam to doista i može omogućiti ili (ako je vaša pozicija niža pa nemate direktan pristup) ima pristup osobi koja to može omogućiti

2. Jako je važno da izaberete pravi trenutak kada ćete razgovarati o povišici

nije dobro da je osoba s kojom razgovarate preokupirana nekim drugim poslom

ako osoba s kojom trebate imati razgovor o povišici ima nekih privatnih problema također nije najbolji trenutak da tražite povećanje plaće

uhvatite trenutak kada nema puno sastanaka i kad je vaša nadređena/nadređeni dobre volje

nemojte forsirati da vas uguraju između pet sastanaka koji se već i tako preklapaju jedni preko drugih već izaberite mirniji dan bez puno sastanaka i stresa

3. Na razgovor dođite oboružani kvalitetnim argumentima zašto mislite da ste zaslužili povišicu

zato što ste već dugo u tvrtki? – čest, ali loš argument

– zato što imate visoku stručnu spremu? – također čest i također loš argument

zato što uređujete stan, kupujete auto i slično? – još jedan loš argument

Umjesto toga koncentrirajte se na one argumente koji imaju neku vrijednost i za vašu nadređenu /nadređenog od kojeg tražite povišicu – razmislite što vi to nudite i odlično radite, a do čega je vašim nadređenima stalo.

4. Ne uspoređujte se s drugima – te druge je s plaćom vjerojatno isto nagradila vaša nadređena / nadređeni te bi se oni mogli osjetiti napadnuti odnosno mogli bi pomisliti da im nešto predbacujete, a to vam baš neće pomoći.

5. Ako su vas odbili jednom – ne odustajte! I dalje marljivo radite i zabilježite si u kalendar kada ćete opet razgovarati o vašoj povišici.

No povišicu ne možete dobiti silom. U nekim slučajevima i u nekom trenutku je možda vrijeme da promijenite tvrtku.

Sve gore navedeno, uključujući i ovo zadnje, više puta je 100% uspješno isprobano od autorice osobno. Sretno!


View Comments
There are currently no comments.