Blog
Blog
Posted By admin

NOSIM LI SVE TORBE, A NISAM MAGARICA?

Dobro pitanje, zar ne? Govorimo stalno o tome kako su žene manje plaćene, no zapravo malo govorimo o mehanizmima kojima to otkrivamo odnosno kojima to možemo provjeriti.


Kako da znam jesam li za isti rad manje plaćena?

Dobro pitanje, zar ne? Govorimo stalno o tome kako su žene manje plaćene, no zapravo malo govorimo o mehanizmima kojima to otkrivamo odnosno kojima to možemo provjeriti. Zato nerijetko čujem od žena kako su one sigurne da nisu manje plaćene. U takvom slučaju postoje samo dvije istine – ili je to doista točno i to je onda zaista dobra vijest ili žena nije ni svjesna da je za isti rad i iste odgovornosti manje plaćena od svojih muških kolega. Ovo drugo već nije dobra vijest.

Nedavno sam u jednoj konverzaciji na Facebook-u pročitala kako je jedna žena nakon 14 godina vjerovanja da je za isti rad plaćena isto kao i njen kolega, nekako ipak saznala da je njen koeficijent niži od njegovog što ju je, razumljivo, i te kako uzrujalo. Ne znam o kakvom se sustavu plaća radilo, no želim vam reći da ga dobro morate poznavati kao i sve njegove komponente kako bi doista bile sigurne teglite li isti teret za manju naknadu.

Upravo se u zadnje vrijeme počelo intenzivno pričati o tome kako da žene uopće saznaju podatak o tome jesu li diskriminirane po plaći. Kružilo je dosta članaka na internetu o tome kako je Jo Swinson, ministrica u britanskom parlamentu, predložila da žene jednostavno pitaju muškarce koliko zarađuju. Hm, hm…nisam baš sigurna da bi na taj način doista dobile iskren odgovor. Osim ako vas muškarac na taj način ne želi impresionirati iz nekih drugih razloga.

Glavni izvor podataka su, naravno, statistike. U Hrvatskoj Državni zavod za statistiku redovito prikuplja podatke od poslodavaca i temeljem tih podataka došlo se do informacije da je potplaćenost žena u odnosu na muškarce za 2012. god. oko 10%. Kad me pitaju za ovaj podatak ja obično kažem da mislim da je to vrlo skroman postotak te da sam uvjerena kako je to i puno više. Naime čak i u inače vrlo „diskretnoj“ Velikoj Britaniji nekako ćete još doći do službenih podataka o nazivu pozicija i plaćama koje se isplaćuju za iste, no iza toga je još čitav niz faktora koji upućuju na to jeste li doista jednako plaćene za isti rad. Jer Državni zavod za statistiku može izvješćivati isključivo prema podacima o nazivu pozicije, spolu koji ide uz tu poziciju i plaći za istu.

A što statističari ne vide iz dostavljenih podataka i što to čini nejednakost u plaćama još većom? Imajući pri tom stalno na umu jednaku plaću za jednaki rad. Pa krenimo redom:

Opisi radnih mjesta

Usporedbom opisa radnih mjesta možete najbolje usporediti dvije pozicije pa ma kako se one zvale. Tako ćete ponekad utvrditi da, iako je naziv vaše pozicije različit od onoga vašeg kolege koji je više plaćen, opisi radnog mjesta pokazuju da zapravo radite isti posao. Nemojte se iznenaditi ako otkrijete da vi u svom opisu radnog mjesta imate čak više zadataka i veće odgovornosti od vašeg kolege koji je na višoj i, naravno, bolje plaćenoj poziciji.

Koeficijenti

Raspitajte se malo o vašem sustavu plaća i nagrađivanja. Najčešće to ne bi trebao biti problem i to bi trebala biti informacija dostupna svim radnicima, obično opisana u nekom pravilniku o radu ili drugom internom aktu. Ukoliko imate sustav koeficijenata proučite primjerice je li vaš koeficijent jednak ili niži od onog vašeg kolege koji radi isti posao kao i vi i da li to u konačnici utječe i na razliku u visini primanja. Teško je ovdje pojasniti sve varijante sustava, zato preporučam da vam ga pojasni netko u vašoj tvrtki kako bi točno znale da li i kako taj koeficijent utječe na vašu plaću.

Pozicije veće ili manje važnosti

U tvrtkama se razlike u plaćama između pojedinih radnih mjesta često opravdavaju većom ili manjom važnošću neke pozicije. Stoga je opće prihvatljivo da u nekoj tvrtki član uprave za financije ima veću važnost (čitaj plaću) od člana uprave za prodaju ili obrnuto; moguće je to naći u svim kombinacijama i bez nekog pravila. Čak i unutar iste branše možete naći različito vrednovanje istih pozicija. No ako bolje pogledate uočit ćete jednu pravilnost – na tako kao „manje važnim“ vrednovanim pozicijama u menadžmentu (ali i na nižim pozicijama) obično su žene.

Dodatni poslovi

Možda ste utvrdile da po svim kriterijima vi zaista imate pravedno raspodijeljenu plaću te ste doista za isti rad jednako plaćene kao i vaši muški kolege. Sjajno! Samo provjerite ipak jesu li vama možda „uvalili“ još dodatnih, neformalnih zaduženja i obveza za koje ne primate dodatnu naknadu. No budimo pošteni, možda vam ih čak nisu „uvalili“ već ste same volontirale jer ste mislile da morate još više dati kako bi zaradile svoju plaću. Vjerujte mi na riječ – čest slučaj!

Prekovremeni

Ako vam se čini da je sve ipak dobro posloženo, dignite koji puta glavu od stola i bacite oko na sat. Ostajete znatno dulje od svojih muških kolega na poslu? Radite stalno prekovremeno dok oni odlaze na vrijeme? I to vam nije posebno plaćeno? Nije li to više rada za istu plaću? Još uvijek mislite da ste jednako plaćene?

Bonusi i druge povlastice

Ovo je možda dio sustava nagrađivanja koji je najmanje transparentan i koji ćete najteže usporediti po različitim pozicijama. Važno je sve – marka automobila, nabavna vrijednosti istog, dodatna oprema, službene kreditne kartice i troškovi koje netko ima po njima, nabavna vrijednost službenog mobitela, visina limita na službenim telefonima, članarine, troškovi reprezentacije i limiti reprezentacije, ulaznice za koncerte i događanja koje se dijele, ugovoreni bonusi i kriteriji za iste, način isplate istih, police životnog osiguranja ili/i osiguranja od nezgode…Široko je to polje za nejednako postupanje te tu treba biti posebno oprezan i tražiti da se to uredi što je moguće objektivnije kako bi se izbjegla diskriminacija po spolu.

Konferencije i edukacije

Možda vam se čini da tu nema ničeg spornog i možda doista nema. No jeste li ipak primijetile da vaši muški kolege stalno putuju i sudjeluju na različitim konferencijama i seminarima dok se vi ne mičete iz ureda i ne žele vam pod raznim izlikama platiti niti stručne edukacije koje su vam nužne za rad? Ako je tako, niti onda ne primate istu nagradu za isti rad.

Jednako postupanje

I na kraju, radi se o jednakom postupanju u bilo kojoj situaciji. Primjerice, ako i vi i vaš muški kolega imate jednake automobile, a on za vrijeme dok je automobil na servisu ima pravo koristiti rent-a car na trošak tvrtke, a od vas se očekuje da koristite tramvaj – ni to nije jednaka plaća za jednaki rad.

Dakle, slijedeći puta dobro razmislite prije nego što zaključite da ste jednako plaćene za isti rad. Neke od vas će u konačnici ipak doći do tog zaključka i to je izvanredna vijest i ono čemu trebamo težiti.


View Comments
There are currently no comments.